World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
--> -->
AC-130U Spooky

De AC-130U Spooky is een Amerikaans aanvalsvliegtuig ontworpen op basis van de C-130 Hercules en is onderdeel van het United States Special Operations Command
(en ook alleen in gebruik bij de Verenigde Staten).
Doel
De AC-130 heeft als hoofddoel: korte lucht ondersteuning (a), luchtverbod (b), en krachtige bescherming (c).
a) Missies voor korte lucht ondersteuning zijn: het contact hebben met grondeenheden, konvooi bescherming en stedelijke oorlogvoering.
b) Lucht verbod missies zijn tegen vooraf geplande doelen of doelen die plotsling opduiken.
c) Krachtige bescherming bevat het beschermen van een luchtmachtbasis of andere faciliteiten.

De AC-130 behoren tot het type "gunship". De eerste generatie gunships waren de Amerkaanse AC-47. Tweede generatie gunships zijn de AC-130H Spectre en derde generatie de AC-130U Spooky. AC-130 Gunships hebben operaties uitgevoerd tijdens de Vietnam oorlog, Operatie Urgent Fury in Granada, Operatie Just Cause in Panama, Operatie Dessert Storm, Operatie Continue Hope en Operatie United Shield in Somalië, tijdens de NAVO missie is Bosnië, Operatie Enduring Freedom in Afghanistan (2001)
en ze waren onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten die in de no-fly zones vlogen van Irak.
 

De AC-130 is extreem zwaar bewapend met zeer doeltreffende wapensystemen. De bemanning is ook zeer bedreven is stedelijke oorlogvoering.
De eerste AC-130H kwam in 1972 operationeel. En de AC-130U Spooky in 1995.
In 1995 zijn de meeste AC-130H Spectre uitgefaseerd tot 8 stuks. Om de Spectre te vervangen is de AC-130U Spooky ontwikkeld (13 stuks). De AC-130 wordt vandaag de dag veel gebruikt in Afghanistan bij de jacht op terroristen.

De AC-130U Spooky is extreem zwaar bewapend met zeer doeltreffende wapensystemen. Het heeft zoal de beschikking over 105mm, 40mm and 25mm munitie van 1e klas nauwkeurigheid.
De AC-130U Spooky was destijds het meest complexe vliegtuigwapensysteem ter wereld met veelzijdige geavanceerde technologieën.

Daarnaast heeft het lucht-grond aanvalscapaciteiten die geen enkel ander vliegtuig bezit. Als zelfbescherming heeft het 60 systemen tegen raketten en andere vijandelijke luchtafweer.

Voor Operation Enduring Freedom is een detachement AC-130H/U Spectre/Spooky gestationeerd op het Afghaanse vliegveld Bagram als onderdeel van het Combined Joint Special Operations Task Force (samen met MH-47D Chinook helikopters).


AC-130U Spooky AC-130H Spectre AC-130H Spectre
AC-130 AC-130  
 
AC-130A
 
 
AC-130A Prototype
Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 2 April 2017