World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 700 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Wapensystemen Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Wapensystemen--> -->
AIM-9 Sidewinder

De AIM-9 Sidewinder is een infrarode warmte zoekende lucht-lucht raket ontworpen door het Amerikaanse bedrijf Raytheon.
De Sidewinder was oorspronkelijk ontworpen voor de Amerikaanse marine ten behoeve van de vloot lucht verdediging maar is ook in gebruik genomen door de Amerikaanse luchtmacht en bondgenoten zoals de Nederlandse Luchtmacht, Belgische luchtcomponent, Britse Luchtmacht, Australische Luchtmacht, Italiaanse Luchtmacht (AIM-9L) en de Spaanse Luchtmacht.
De AIM-9 Sidewinder is eenvoudig te monteren aan gevechtsvliegtuigen en kan onder andere worden gebruikt bij de: F-15 Eagle, F-16 Falcon, F-4 Phantom, A-4, A-6, AV-8B, AH-1 helikopter, tornado, JA-37 Viggen en de Sea Harrier.

De kosten voor 1 AIM-9X bedroegen in FY 2014 527.000 dollar.
 

Procedure
De raket richt zich op de warmte van de motor van een vijandelijk vliegtuig. Als deze warm genoeg is dat de raket zich erop kan richten maakt de vlieger een zogenoemde "lock`. Dankzij de infrarood zoeker zoekt de raket - na te zijn afgeschoten door de straaljager - zelf het doel op en kan de vlieger het gebied verlaten.

Onderdelen
In grote lijnen bestaat de AIM-9 uit een infrarood geleidings sectie, een actieve optische doeldetector, zwaar explosieve bomlading en een raket motor.

De sidewinder heeft een cilindervormig lichaam met een gestabiliseerd vormende vleugels. Ook heeft het dubbele-delta besturings oppervlaktes achter de neus die de beweegbaarheid van de raket verhogen.AIM-9 AIM-9 AIM-9


Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 12 Januari 2014