World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie


--> -->
Alpha jet (Duitsland / Frankrijk)

De Alpha jet is een 2-motorig subsonisch tandem-zits straaljager, ontwikkeld door het Franse Dassault en het Duitse Dornier. De Alpha Jet werd ontwikkeld als vervanger van de Fouga Magister en de T-33 om als trainer te fungeren voor de Franse strijdkrachten en als een close-air-support jager bij Duitsland. De Alpha jet wordt tevens gebruikt door het Franse demoteam (Patrouille de France).
Gebruikers
De Alpha Jet wordt / is gebruikt door:

1. Frankrijk
2. West-Duitsland
3. België
4. Portugal
5. Kameroen
6. Egypte
7. Gabon
8. Marokko
9. Nigeria
10. Qatar
11. Togo
12. Thailand

1. Frankrijk
De Franse Luchtmacht bestelde 175 Alpha jet E vliegtuigen. De eerste daarvan vloot op 4 November 1977 en kwam operationeel op 20 Januari 1979. De Alpha jet wordt gebruikt voor trainingsdoeleinden voor Franse piloten op de vliegbasis Cazaux. Het vliegtuig wordt tevens gebruikt door het Franse demoteam sinds 1981.

 
2. West-Duitsland
De West-Duitse Luchtmacht ontving 175 vliegtuigen vanaf 1980. Duitse Alpha Jets zijn verkocht aan onder andere Thailand.

3. België
In 1973 besloot België om de Alpha Jet aan te schaffen. De Alpha jet werd gebruikt voor Advanced Flying Training en Initial Operational Training door het 7e en 11e smaldeel. Vanaf 1996 werden de Alpha jets ondergebracht bij het 1e Wing op de vliegbasis Bevekom. Van de 33 gekochte toestellen zijn er nog +/- 30 in gebruik. Deze worden geüpdate in 3 fases waarvan de laatste in 2009 is uitgevoerd. Sinds 2004 worden Belgische piloten samen met Franse piloten opgeleidt op 20 Belgische Alpha Jets die op de Franse vliegbasis Cazaux zijn gestationeerd.

4. Portugal
De Luchtmacht van Portugal heeft Alpja Jet A vliegtuigen van West-Duitsland overgekocht. Deze Alpha jets die nog steeds in dienst zijn worden gebruikt voor lucht offensieven, lucht-grond ondersteuning en de opleiding van piloten. De Alpha Jets zijn gestationeerd bij het 103 squadron op de vliegbasis Caracois.


Foto's

Frankrijk Frankrijk Patrouille de France
België Portugal CivielCijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 22 Augustus 2010