World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
--> -->
Harrier familie

De Harrier is 1-motorig subsonisch aanvalsvliegtuig voor het leveren van lucht ondersteuning en wordt meestal gebruikt bij het direct ondersteunen van grondtroepen voor het uitschakelen van vijandelijke troepen, tanks en artillerie. De Harrier, ontworpen door het Britse BAE systems in 1960, was het eerste vliegtuig ter wereld dat verticaal kon landen en opstijgen. Tegenwoordig wordt de harrier gebruikt in de GR7 en GR9 bij de Britse Luchtmacht, en de Sea harrier FA.2 bij de Britse Marine. Sinds 2000 vallen de Luchtmacht Harriers en de Marine Sea Harriers onder het gezamenlijk beheer dat zich Joint Force Harrier noemt. Hierdoor worden beide type harriers door beide krijgsmachtdelen gebruikt.
De Harrier wordt ook gebruikt door India. Een afgeleide versie is de AV-8 Harrier in gebruik bij het USMC, Italië en Spanje.

V/STOL
De harrier is het eerste vliegtuig dat verticaal kon landen en opstijgen. Hierdoor kunnen harries vanaf elk vlak stukje grond opereren. De techniek die hiervoor wordt gebruikt is dat de piloot de straalpijp van de motor 80 graden kan draaien waardoor de eerst voorwaartse stuwing nu verticaal wordt.

 

Op een hoogte van ongeveer 15 tot 30 meter draait de piloot de straalpijpen langzaam naar achteren waardoor de harrier verder vliegt als een gewone straaljager. Op omgekeerde wijze kan de harrier ook zo landen. Het verticaal opstijgen en landen kost enorm veel brandstof waardoor vrijwel alleen (indien nodig) verticaal wordt geland. Met deze bijzondere eigenschap van het draaien van de straalpijpen kan de harrier tijdens luchtgevechten zeer snel snelheid minderen door de straalpijpen naar voren te draaien. Hiermee kan de harrier sneller snelheid verminderen dan ieder ander gevechtsvliegtuig.

5 Harrier short take-offs


Ontwikkeling
De eerste Harriers genaamd GR1 van de Luchtmacht kwamen in 1969 in dienst bij de Royal Air Force (RAF). Bijna alle GR1 toestellen werden geüpdate naar de GR3 versie. Op dit moment heeft de RAF harrier GR7 die worden geüpdate naar de GR9 versie.

Missies
Voor Operation Enduring Freedom is een detachment Harrier GR7 gestationeerd op het Afghaanse Kandahar.

Sea Harrier
De Britse Marine (Royal Navy) bestelde in 1975 de marine versie van de Harrier genaamd Sea Harrier FRS. Mk1 die in 1978 vloog. Dw FRS.1 is later geüpdate naar de Sea Harrier FA2. Deze harriers die zorgen voor de lucht verdediging van de Britse Vliegdekschepen, voornamelijk tegen laag vliegende aanvalsvliegtuigen die bewapend zijn met lange-afstands lucht-grond raketten. Verder kan de Sea Harrier FA2 worden gebruikt voor lucht-lucht gevechten, patrouille vluchten, lucht-zee en lucht-grond aanvals missies.
Groot-Brittannië had op het laatst nog 56 Sea Harriers FA2 in gebruik bij de Britse Marine. Deze straaljagers zijn in april 2006 uit dienst genomen en worden in de toekomst vervangen door de F-35 Joint Strike Fighter (V/STOL versie).

De Sea Harrier is ook in gebruik bij
-de marine van Thailand op het vliegdekschip. (over gekochte harriers van de Britse Marine)
-de marine van India. (Nieuwe harriers (FRS.51) en rechtstreeks uit Groot-Brittannië).


AV-8 Harrier
Het Amerikaanse korps mariniers stelde interesse voor een Amerikaanse versie van de harrier. Onder licentie van BAE systems bouwde het Amerikaanse bedrijf McDonnel Douglas ruim 100 AV-8A Harriers voor het USMC. Deze zijn later geüpdate tot de AV-8B versie die tot op heden wordt gebruikt en tot II plus standaard waardoor meer wapens kunnen worden meegenomen. Meer over de AV-8B harrier KLIK HIER

Britse Sea Harriers Britse Luchtmacht Harrier GR7Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 9 Juli 2010