World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 700 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Wapensystemen Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
Militaire vliegtuigen--> -->
E-2 Hawkeye (Verenigde Staten)

De E-2 is een Maritiem airborne early warning vliegtuig ontworpen voor ondersteuning aan de zeestrijdkrachten en is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Northrop Grumman. De E-2 levert informatie over luchtdreigingen en levert identificatie en positiegegevens aan straaljagers als de S-3 en F/A-18.
Er bestaan 2 versies: de E-2C Hawkeye en de E-2D Advanced Hawkeye. In totaal zijn er 140 in dienst bij de Amerikaanse Marine en 30 bij andere landen.

E-2C
De bemanning bestaat uit 2 piloten, 3 operators, 1 gevechtsinformatie center officier, 1 vliegtuigbesturingsofficier en 1 radarofficier.

Techniek
Met de radar van de E-2C kan een gebied van 550Km gecontroleerd worden. Voor de communicatie heeft de E-2 een UHF data link en een Joint Tactical Information Distribution System (JTIDS).

Motor
De E-2C is uitgerust met 2 Allison T-56-A-14 turboprop motoren. Bepaalde Hawkeyes (E-2C+) van de Amerikaanse Marine zijn gemodificeerd met de nieuwe T56 IV serie motoren. Deze levert 27% meer vermogen, vergt 13% minder brandstof.
Voor meer informatie zie: Allison T-56 turboprop motor

E-2D
De nieuwe E-2D Advanced Hawkeye heeft onder andere een nieuwe radar (de Lockheed Martin AN/APY-9), theatre missile defence capaciteiten en meerdere sensors integratie.
Op 3 februari 2011 landde er voor het eerst een E-2D aan boord van een vliegdekschip. Het betrof de USS Harry S. Truman. De E-2D steeg ook weer op vanaf het schip.

 

Gebruikers
De E-2C Hawkeye is/was in gebruik bij:

1. Amerikaanse Marine
2. Egypte
3. Singapore
4. Taiwan
5. Frankrijk
6. Israël
7. China (Taiwan)
8. Japan

1. Amerikaanse Marine
De Amerikaanse Marine beschikt over ruim 140 E-2 vliegtuigen waarvan het merendeel E-2C's zijn. Updates bij de Amerikaanse Marine zullen altijd volgen tot 2015 als de E-2 Hawkeye uit de dienst wordt genomen.
De eerste E-2C's die een update hebben ondergaan waren in 2003 op de USS Nimitz operationeel en hebben deelgenomen aan Operatie Iraqi freedom.
De US Navy heeft een behoefte aan 70 E-2D Advanced Hawkeye vliegtuigen. De E-2D staat gepland om de E-2C te gaan vervangen vanaf 2015.

2. Egypte
De E-2C Hawkeye vliegtuigen van de Egyptische Luchtmacht worden geüpdate tot de Hawkeye 2000 configuratie door Northrop Grumman in Bethpage, New York.


US Navy E-2 US Navy E-2C US Navy E-2C
US Navy Cockpit E-2 US Navy Binnenin US Navy E-2C
US Navy E-2C left bank E-2D Advanced hawkeye E-2D Advanced hawkeye
E-2C Frankrijk E-2C Frankrijk  
 
 
E-2C Japan E-2C Japan  
 
 
E-2C Egypte    
   
   


Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 13 October 2013