World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
--> -->
Nimrod

De Nimrod is een Brits patrouille vliegtuig van de Britse Luchtmacht. De Hawker Siddeley Nimrod Mk. II was het eerste straalmotor patrouille vliegtuig ter wereld.
Er bestaan twee versies.
Nimrod R1
De Nimrod R1 was oorspronkelijk ontworpen als een maritiem patrouille vliegtuig en voor het uitschakelen van onderzeeërs. Naderhand zijn alle maritieme systemen eruit gehaald en vervangen door verkenningssystemen voor het verzamelen van elektronische inlichtingen.
 

Nimrod MR2
Het eerste Nimrod (MR 1) maritiem patrouille vliegtuig kwam in 1969 in dienst en was ontworpen op basis van het civiele vliegtuig Comet. Begin jaren 80 is de Nimrod geüpdate tot de MR2 versie. Later is er de air-to-air refueling probe aan toegevoegd waarmee de vliegtuigen in de lucht kunnen worden bijgetankt. De Nimrod kan dienen voor het uitschakelen van onderzeeërs, schepen en voor het ondersteunen van reddingsmissies. De bemanning bestaat uit 13 mensen. Er kunnen 25 mensen aan boord mee.
De nimrod heeft een bewapening bestaande uit: 9 Stingray torpedo's, Harpoon raketten (tegen schepen) en lucht-lucht Sidewinder AAM raketten voor zelfverdediging.

Crash
Op 2 september 2006 is een Nimrod MR 2 neergestort in Afghanistan tijdens een tijdens een bewakingsmissie als onderdeel van Operatie Medusa (het verdrijven van de Taliban in de regio Panjwaj. Hierbij kwamen 14 inzittenden om het leven (12 luchtmacht militairen, 1 landmacht militair en 1 marinier). Vlak na te hebben bijgetankt in de lucht op 20.000 ft melde het vliegtuig een technisch probleem plus een brand aanboord.


Nimrod R1 van de Britse Luchtmacht
Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 14 Juli 2010