World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
--> -->  
Gulfstream IV
C-20

De Gulfstream IV i
s een business jet passagiersvliegtuig ontworpen door het bedrijf Gulfstream en is leverbaar in verschillende versies en in gebruik bij veel strijdkrachten wereldwijd. De C-20 is een specifiek Amerikaanse militaire aanduiding van de GIV. Deze is vaak duidelijker te onderscheiden aan de vrachtdeur.
Versies

- GIV
Basis model
- G450
De G450 is een verbeterde versie van de GIV

- C-20A
Bij de Amerikaanse Luchtmacht betreft het 3 vliegtuigen op basis van de Gulfstream III die geleverd zijn in 1983 als een versnelde vervanger van de C-140J Jetstar. De C-20A is ook in gebruik bij de Amerikaanse Marine.
- C-20B
De C-20B is op basis van de Gulfstream III en is in dienst bij de Amerikaanse Luchtmacht en is uitgerust met 2 Rolls-Royce Spey Mk 511-8 motoren.
- C-20D

- C-20F


- C-20H
De C-20H is op basis van de Gulfstream IV en is in dienst bij de Amerikaanse Luchtmacht en is uitgerust met 2 Rolls-Royce Tay Mk 611-8 motoren.
- C-20G
Vergelijkbaar aan de GIV

Nederland
Het Nederlandse Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) beschikt sinds 1996 over 1 Gulfstream IV die is ingedeeld bij het 334 squadron op Vliegbasis Eindhoven. Het vliegtuig wordt voornamelijk gebruikt voor VIP vluchten voor politici of opperofficieren. Daarnaast kan de Koninklijke familie beroep doen op het vliegtuig als hun eigen vliegtuig niet beschikbaar is. Daarnaast kan de HIV worden ingezet voor commandovoering, inspectie en coördinatie en laisonvluchten.
 

De Gulfstream IV is een 2e hands (commercieel) vliegtuig en heeft afgezien van militaire radio en navigatie apparatuur geen militaire wapensystemen of zelfverdedigingssystemen. De GIV is gecertificeerd voor GIV-SP operaties maar behoort niet tot de categorie GIV-SP vliegtuigen (later geproduceerde toestellen).

Inrichting
Het vliegtuig bezit slechts een klein aantal zitplaatsen maar is zeer luxe uitgevoerd. De stoelen zijn zeer ruim en met leer bekleed. De vloeren en wanden zijn ook bekleed. Er is onder andere een fax en internet aan boord.

Vliegtechnisch
De Gulfstream IV is een laagdekker type vliegtuig. De vleugels zijn aan beide zijde van de romp gemonteerd onder een positieve hoek (dihedral van 3 graden. Aan het uiteinde van elke vleugel zijn winglets bevestigd. Deze hebben een lengte van 1.66 meter, een breedte aan de wortel van van 1.08 meter en een breedte aan de tip (uiteinde) van 0.36 meter.
Hierdoor worden tipwervels enigszins tegen gegaan wat leidt tot een reductie van de geïnduceerde weerstand. Een verlaging van deze geïnduceerde weerstand zorgt voor een verlaging van de totale weerstand van het vliegtuig en dus voor een lager brandstofverbruik.

Twee high bypass turbofan motoren van het type Rolls-Royce Tay 611-8 zijn achter aan beide zijden van de romp gemonteerd.
Voor besturing om de dwarsas (pitch, stampen) heeft de GIV een horizontaal staartvlak (stabilo) dat boven op de staart is gemonteerd (spanwijdte: 9.75 meter, oppervlakte: 18.83 m2).

Voor besturing om de langsas (roll) heeft de GIV ailerons aan beide zijden van de vleugels.
Voor besturing om de topas (yaw, gieren) heeft de GIV een richtingsroer dat aan de achterzijde van het kielvlak is bevestigd.
Ter ondersteuning van rol besturing alsmede voor het verminderen van snelheid tijdens de landing heeft de GIV spoilers op beide vleugels.
Voor lift vergroting bij take-off en de landing heeft de GIV flaps aan de trailing edge (einde) van de vleugel. Deze zijn van het Fowler-type, single slotted. De fowler type flap zorgt voor een welvingsvergroting, een spleet (aanhouden van de grenslaag aan de bovenzijde van de vleugel) en een oppervlakte vergroting van de vleugel.


Gulfstream IV Gulfstream IV Gulfstream IV
Gulfstream IV Gulfstream IV Gulfstream IV

Specificaties

Hoofd fabrikant Gulfstream (Verenigde Staten)
Primaire taak VIP transport
Type vliegtuig Business Jet
Lengte 26.90 meter
Hoogte 7.64 meter
Spanwijdte 23.72 meter
Vleugeloppervlakte 88.29 m21
Vleugelslankheid
5.92
Pijlstelling 27.66 inboard, (bij 25% van de koorde)
V-stelling + 3 graden (dihedral)
Motoren 2x Rolls-Royce Tay 611-8 high bypass turbofan
Vermogen 2x 13.850 lbs
Gewicht (leeg)  
Gewicht (start, maximaal)  
Gewicht (landing, maximaal)  
Vereiste baanlengte (start)  
Vereiste baanlengte (landing)  
Kruissnelheid 921 km/h
Maximum snelheid 977 km/h
Plafond 14.000 meter
Maximum vliegafstand circa 7770 km
Inhoud brandstof tank (Max. trip fuel) 15.542 liter
Bijtankcapaciteit (ATAR) nee
Passagiers 11
Vracht capaciteit n.v.t.
Bewapening geen
Maximum wapengewicht n.v.t.
Maximum G bestendigheid +2.5 / - 1.0
Radar geen
Sensoren geen
Avionica  
Type flight controls 2x hydraulisch met een mechanische (trim) backup
Landingsgestel tricycle landing gear
Uitvoeringen GIV, GIV-SP, G450
Geproduceerd  
Bemanning 3
Kosten  
Levensduur 20.000 vlieguren
Eerste vlucht  
Operationeel sinds 1997 (Nederland)
Vervanger van de geen (Nederland)
Vergelijkbaar vliegtuig  
Gebruikers (voorheen en tegenwoordig) Amerikaanse Landmacht, Amerikaanse Luchtmacht, Amerikaanse Marine, Botswana, Brunei, Chili, Egypte, India, Ierland, Japan, Nederland, Pakistan, Saoudi-Arabië, Turkije, Uganda, Venezuela, Zweden

Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © 2004-2018 Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 31 Juli 2011