World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
--> -->
F-2

De F-2 is een nieuwe aanvalsstraaljager voor de Japanze zelf-verdedigingsmacht. Het is een combinatie van Amerikaanse en Japanse technologie, gebaseerd op de F-16 Block 40.
De F-2 werd voorheen aangeduid als FS-X en is ter vervanging van de Mitshibisi F-1 straaljager. Tijdens het ontwikkelen van de FS-X was er veel kritiek van het Amerikaanse congres toentertijd wegens het leveren van belangrijke Amerikaanse technologie aan een ander land. Het FS-X project staat onder leiding van het Japanse bedrijf Mitshibsi met het Amerikaanse Lockheed-Martin als belangrijkste sub-leider. Het project werd verdeeld door 60% voor de Japanse industrie en 40% voor de Amerikaanse industrie. Japanse bedrijven zijn zoals: Fuji Heavy industrie wie verantwoordelijk is voor de neus, vleugels en staart, Kawasaki Heavy industrie wie verantwoordelijk is voor de romp en Ishikawajima Harima Industrie wie verantwoordelijk is voor het testen van de motor en het onderhoud tijdens de ontwerp fase.
Desondanks is het project vastgelopen in 1989 vanwege verschillende zaken zoals het betalen voor Japanse technologie. In 1990 is het project weer hervat.

 

Ondanks dat de F-2 op basis van de F-16 block 40 is gemaakt zijn er duidelijke verschillen zoals: 25% grotere vleugels, een langere romp, een langere horizontale en verticale staart. De F-2 heeft dezelfde F110 motor als de Amerikaanse F-16's. De F-2 heeft zoal Japanse technieken als een active phased array fire control radar, geïntegreerd elektronisch oorlogvoeringsysteem, inertial reference/navigation system, missie computer hardware en radar absorberend materieel. Het fly-by-wire systeem is ook geheel door Japan ontwikkeld omdat de Amerikanen weigerden hun software aan Japan te leveren. De F-2 wordt tussen 2000 en 2010 aan de Japanse lucht-zelfverdedigingsmacht geleverd

Japan zou oorspronkelijk tussen de 50 en 130 vliegtuigen kopen en naderhand nog maar 70 tot 80. Na zware druk van de Verenigde Staten liet Japan weten 130 vliegtuigen te maken en er is kans dat het aantal naar de 200 wordt opgevoerd.

Productie
Tot nu toe bekend is dat er tenminste 60 F-2 straaljagers operationeel zijn, Lockheed-Martin ondersteunende componenten maakt voor 76 vliegtuigen en dat op 31 maart 2006 een nieuwe order is gegeven aan Lockheed-Martin om onderdelen te maken voor 5 extra vliegtuigen. In 2007 is het aantal bijgesteld van 130 F-2 vliegtuigen (83 1-zits en 47 2-zits) naar 94. Hier van is de laatste F-2B 2-zits straaljager van de 33 afgeleverd op 30 oktober 2007.

F-2 F-2 F-2Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 16 Juli 2010