World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
Militaire vliegtuigen--> -->
KC-45

De KC-45 was de aanduiding voor een nieuwe tank vliegtuig voor de Amerikaanse Luchtmacht ter vervanging van de huidige KC-135 Startotankers vloot. Na order gunning aan EADS met succesvol protest van Boeing is de aanbesteding gecancelled. Bij een latere aanbesteding in 2010 is op 24 Februari 2011 de order gegunt aan Boeing die de KC-46A zal leveren.

Deelnemers waren Boeing met de KC-767 Advanced tanker en het European Aeronautic Defence and Space Agency (EADS) samen met het Amerikaanse bedrijf Northrop Grumman met de A330MRTT. Deze laatste is een nieuw tank vliegtuig ontwikkeld voor de Amerikaanse Luchtmacht op basis van de Airbus A330MRTT die weer op basis is van de commerciële Airbus A330-200.

Nieuws berichten

Op 24 Februari 2011 is met een nieuwe aanbesteding de order gegunt aan Boeing.

Op 9 maart 2010 meldde EADS/Northrop Grumman dat zij niet meer meedoen aan de competitie voor de levering van een tankvliegtuig. EADS zegt in een persbericht dat ze ontevreden zijn over de nieuwe eisen. Deze nieuwe eisen zouden teveel in het voordeel van Boeing zijn doordat bepaalde belangrijke criteria waren bijgesteld.
Hierdoor blijft Boeing de enige aanbieder voor een nieuw tankvliegtuig ter vervanging van de ruim 500 KC-135's van de Amerikaanse Luchtmacht.

 

Op 24 Februari 2010 heeft de Amerikaanse Luchtmacht een nieuwe Request for Proposal gestuurd naar Boeing en EADS/Northrop Grumman.

Begin September 2008 heeft het Pentagon de competitie gesloten omdat er naar verwachting geen nieuwe winner kon worden geselecteerd voor het einde van de Bush regering. Het Pentagon laat draagt het project over aan de nieuwe regering (Barack Obama).
Boeing maakte eerder al bekend meer tijd nodig te hebben voor aanpassingen aan de KC-767. Nu de competitie nog enige tijd zal duren is het vermoeden groot dat Airbus de A330MRTT op basis van de -300 serie zal maken en Boeing een KC-777 zal maken.

In Juli 2008 heeft de Amerikaanse Luchtmacht de competitie weer geopend.

Op 11 maart 2008 heeft Boeing formeel protest ingediend. Boeing meldde eerder dat het dit pas zou doen met het oog op de juist toegepaste criteria en het belang van de USAF. Het protest werd goedgekeurd door de Amerikaanse rekenkamer die constateerde dat er grote fouten zijn gemaakt bij de beslissing.

Op 29 Februari 2008 maakte de Amerikaanse Luchtmacht bekend dat de A330MRTT had gewonnen.

In September 2006 maakte Boeing bekend dat het ook de Boeing 777 kon ombouwen in een KC-777 als de USAF een grote tanker nodig zou hebben.

Project
Samen met Boeing die de Boeing KC-767 Advanced tanker (verbeterde versie van de KC-767) aanbood deden Northrop Gumman en EADS mee aan het project voor de vervanging van de huidige KC-135 vloot. De nieuwe KC-45 zal voor de komende decennia belangrijke Amerikaanse vliegtuigen bijtanken zoals de F-22 Raptor, F-35 Lightning II, E-3 Sentry, E-8C JSTARS, B-2 Spirit en de B-52 Stratofortress.

Het huidige contract omvat levering voor 179 nieuwe KC-45 toestellen voor een bedrag van 35 miljard dollar.


Criteria
Het prototype voor het nieuwe tanker toestel moest voldoen aan verschillende criteria:
1. Bijtank capaciteit
2. De fuel bijtank capaciteit en de vliegafstand moet groter zijn dan de KC-135
3. Meegaande communicatie, navigatie, bewaking en luchtverkeersleiding management systemen
4. Transport capaciteit
5. Ook zelf kunnen worden bijgetankt tijdens de vlucht
6. Voldoende beschermingsmaatregelen
7. Mee kunnen doen in het oorlogsnetwerk
8. Overlevingsduur maten (defensieve systemen, elektromagnetische puls hardening, NBC bescherming)
9. Voorzieningen om meerdere vliegtuigen tegelijkertijd te kunnen bij te tanken van zowel de US Navy (F/A-18E/F) als coalitie vliegtuigen

Ook moest het toestel voldoen aan 5 onderliggende factoren:
1. Mission capability (belangrijke systeem benodigdheden, systeem software integratie, product ondersteuning, programma management, technologieontwikkeling en demonstratie.
2. Risico
3. Eerdere prestaties
4. Prijs en levensduur kosten
5. Integratie vloot bijtank benodigdheden


A330MRTT vs. Boeing KC-767
De eerdere keuze voor een Europees toestel is opmerkelijk (omdat de VS tot voor kort geen buitenlandse wapensystemen kocht). Dit omdat Amerikaanse defensie deskundigen die de Boeing 767 aanprezen. Enige kernpunten van de KC-45 (A330MRT):

- is groter qua afmetingen dan de Boeing KC-767;
- kan meer brandstof meenemen en ook sneller brandstof overpompen via het boom systeem;
- is 40 miljoen dollar duurder dan de door Boeing KC-767 aangeboden versie, namelijk 160 miljoen dollar per toestel;
- heeft een fly-by-wire flight control systeem (in tegenstelling tot het hydraulische systeem van Boeing);
- besturing vindt plaats door middel van een side stick (in tegenstelling tot de stuurkolom van Boeing);
- de KC-45 is ook besteld door Amerika's grootste bondgenoot Groot-Brittannië en door Australië.

De A330MRTT kan weliswaar meer vracht meenemen dan de KC-767 maar dit is niet van wezenlijk belang. De Amerikaanse Luchtmacht heeft tevens een vloot van +/- 300 tactische transportvliegtuigen waarbij ze zelf meer C-17's willen hebben.
De A330MRTT is +/- 40 miljoen duurder per toestel. De Amerikaanse Luchtmacht heeft nu al te weinig geld voor wat ze willen kopen (meer C-17's, meer F-22's, begin ontwikkeling nieuwe bommenwerper).
De operatie van een Europees (Frans/Duits) toestel wordt niet als bevredigend ervaren door het eigen luchtmacht personeel dat liever een Amerikaans toestel heeft.

KC-45 vs. KC-135
Het huidige contract omvat de 1e levering van nieuwe tankvliegtuigen voor de USAF ter vervanging van de KC-135. Welke vliegtuig zal worden gekocht voor latere leveringen of voor de rest van de KC-135 vloot is nog niet bekend. USAF generaals zeiden al dat de Boeing KC-767 ook nog kans maakt. Qua kosten maakt het niet veel uit als De USAF met 2 type nieuwe vliegtuigen gaat vliegen aangezien de enorme vloot omvang van honderden toestellen.Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 25 Februari 2011