World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
Militaire vliegtuigen--> -->
MC-130P Combat Shadow

De MC-130P Combat Shadow is een Amerikaans tankvliegtuig als onderdeel van het Air Force Special Operations Command van de Amerikaanse Luchtmacht. Deze vliegtuigen hebben als hoofdtaak het bijtanken van special forces helikopters. Dat doen de Amerikanen bij voorkeur 's nachts om niet te worden opgemerkt, met lage zichtbaarheid, bij missies in politiek gevoelig of vijandig gebied.
Secundaire taken zijn het droppen van kleine speciale eenheden, landen en opstijgen onder speciale omstandigheden van speciale operaties en ze kunnen ook zelf worden bijgetankt in de lucht.
De Amerikaanse Luchtmacht beschikt over 24 van dit type vliegtuigen, de Lucht Nationale Garde over 4. In 1996 hebben de MC-130P Combat Shadow vliegtuigen een update ondergaan en daarna een tweede. Deze laatste update bevatte: verbeterde navigatie, communicatie, dreigingdetectie en elektronische tegenmaatregelen systemen. De hele vloot MC-130P vliegtuigen heeft een volledig geïntegreerd inertieel navigatie en GPS systeem, nacht kijkers, exterieure verlichting, FLIR, radar en raket waarschuwingsontvangers, chaffs en flares, nachtkijkers die verenigbaar zijn met het heads-up display, satelliet en data communicatie, bijtank capaciteiten (op slechts 15 vliegtuigen aanwezig).
 

Tijdens speciale operaties is de MC-130P in staat zonder externe verlichting en zonder communicatie te vliegen om zo onopgemerkt te blijven van vijandelijke radar en wapens.


Vervanging
Momenteel (2011) loopt er een contract met Lockheed Martin voor de levering van 15 nieuwe MC-130J Combat Shadow II vliegtuigen ter vervanging van de huidige vloot. Het Special Operations Command (SOC) van de USAF is geautoriseerd om ten minste 20 nieuwe vliegtuigen te bestellen.
Op 29 Maart 2011 rolde de eerste nieuwe MC-130J uit de Lockheed Martin fabriek.
Op 22 April 2011 maakte de MC-130J zijn eerste vlucht.

Amerikaanse Luchtmacht MC-130P Combat Shadow
Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 25 April 2011