World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
Militaire vliegtuigen--> -->
L-1011 triStar

De 3-motorige triStar is een transport en tankvliegtuig van de Britse Luchtmacht (RAF). De Tristar kan 266 personen vervoeren of 160 personen en 43 ton vracht. De RAF heeft 9 van deze vliegtuigen in 3 verschillende versies. Alle Tristar vliegtuigen kunnen ook zelf worden bijgetankt door andere tankers. Daarnaast zijn ze allemaal geschikt voor luchtmedische evacuatie.
Tijdens recente operaties in Afghanistan en Irak hebben de vliegtuigen veel vliegtuigen van de Amerikaanse Marine en het Amerikaanse Korps Mariniers bijgetankt. Beide krijgsmachtdelen gebruiken dezelfde tanksystemen. Bij dit systeem moet de ontvanger zichzelf in een net manoeuvreren waarna brandstof kan worden afgegeven. Dit in tegenstelling tot tankvliegtuigen van de Amerikaanse Luchtmacht die een vaste buis hebben die wordt bestuurd door een operator in het tankvliegtuigen. De KDC-10's van de Klu hebben ook dit ''boom'' systeem. Deze vliegtuigen kunnen alleen vliegtuigen bijtanken die over een zogenaamde 'boom-receptacle' beschikken.
 

KC1 versie
De Tristar KC1 tanker vliegtuigen kunnen 160 passagiers en 44 ton vracht verplaatsen over maximaal 5700 mijl. Als tankvliegtuig kunnen ze 136.000 liter brandstof meenemen die kan worden afgegeven aan andere vliegtuigen met ongeveer 2000 liter per minuut. Er kunnen 2 vliegtuigen tegelijk worden bijgetankt.

K1 versie
De K1 versie is hetzelfde als de KC1 maar heeft maar 1 punt waarmee het andere vliegtuigen kan bijtanken.

C2 versie
De C2 en C2A vliegtuigen hebben een standaard configuratie voor het vervoeren van 260 passagiers en ze hebben een bagageruimte.

In het kader van het - door de Britten opgezette - Future Strategic Tanker Aircraft (FSTA) programma worden de Tristar tankvliegtuigen vervangen door Airbus A330 vliegtuigen.


Tristar K1 met USN EA-6B Prowler Tristar met Tornado´s Tristar
Tristars    
   
   


Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 14 Juli 2010