World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
Militaire vliegtuigen--> -->
VC10

De 4-motorige VC10 is een transport en tankvliegtuig van de Britse Luchtmacht (RAF). De RAF heeft sinds 1966 de beschikking over de VC10 in 2 uitvoeringen; de VC10 C1K en de VC10K3/K4. De VC10's worden geleidelijk aan vervangen door de A330MRTT. In Maart 2013 waren er nog 4 VC10's in operationele dienst.
VC10 C1K
De VC10 C1K vliegtuigen van de RAF kunnen 150 passagiers met een bemanning van 9 of 20.5ton vracht of voor lucht-medische doeleinden 76 brancards vervoeren. Als vracht kunnen er NAVO pallets, gronduitrusting en voertuigen worden vervoerd.
In 1993 zijn de tanksystemen aan de vliegtuigen toegevoegd. Het vliegtuig kan 70 ton brandstof meenemen in zijn eigen 8 brandstof tanks en kan worden afgegeven aan andere vliegtuigen. Aan elke vleugels zijn tankpods bevestigd waardoor de VC10 C1K, 2 vliegtuigen tegelijk van brandstof kan voorzien.
De bemanning bestaat uit 2 piloten, flight engineer, navigator, load master en 3 stewardessen afhankelijk van het aantal passagiers. VC10 C1K vliegtuigen kunnen ook zelf brandstof ontvangen van andere vliegtuigen.
 

VC10 K3 en K4
Het merendeel van de VC10 vliegtuigen zijn van het type K3 en K4 en kunnen 3 vliegtuigen tegelijk van brandstof voorzien. De vliegtuigen kunnen aan elke vleugel en aan de onderkant van het vliegtuig (fuselage)
andere vliegtuigen van brandstof voorzien. De tankpunten aan de vleugels kunnen 1000kg brandstof per minuut afgeven, voornamelijk aan straaljagers. Het tankpunt aan de onderkant van het vliegtuig kan 2000kg brandstof per minuut worden afgegeven, voornamelijk aan grotere vliegtuigen maar kan ook door straaljagers worden gebruikt.

De VC10 K3 kan 78.000kg brandstof meenemen en is uitgerust met in de romp brandstof tanks op de plaats waar oorspronkelijk passagiers ruimte was. De K4 heeft deze interne brandstof tanks niet en kan hierdoor "slechts" 68.000kg brandstof meenemen. Deze genoemde brandstof is wel geheel bruikbaar voor ontvangende vliegtuigen. De vliegtuigen hebben een zeer kleine capaciteit voor passagiers die dan ook voornamelijk wordt gebruikt voor grond personeel of operationeel ondersteuningspersoneel.
De VC10 K3 en K4 vliegtuigen zijn gestationeerd bij het 101 squadron op de Britse luchtmacht bases Brize Norton.

VC10 van de Britse Luchtmacht (RAF)

VC-10 Aft Stabillizer
Landing gear Tail Aft
Tail + stabilizer    
   
   
Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 23 Maart 2013