World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
Militaire vliegtuigen--> -->
RQ-4A Global Hawk
Euro Hawk


De Amerikaanse RQ-4A Global hawk is een onbemand verkenningsvliegtuig voor op hogere hoogte en voor het afleggen van lange afstanden om uitgebreide verkenningsmissies uit te voeren om de Joint Force Commander te informeren. Het vliegtuig is ontwikkeld door hoofd contractor Teledyne Ryan Aeronautical in San Diego en maakte zijn 1e vlucht in 1998. Teledyne Ryan Aeronautical is in 1999 overgenomen door Northrop Grumman. Het vliegtuig kan ook worden uitgerust met wapens. De Global Hawk heeft een enorme spanwijdte (39.9 meter) die bijna gelijk is aan die van een Boeing 737!
Versies
Er zijn twee versies de Tier II Plus en de Tier III Minus. De Tier II Plus kan op hoge hoogte beveiliging- en verkenningsmissies uitvoeren. De Tier III is voor op lage hoogte. De Global Hawk is in dienst van de Amerikaanse Luchtmacht.

Verenigde Staten
De Amerikaanse Luchtmacht beschikt over een x aantal RQ-4 Global Hawk Block 10. Een verbeterde versie hiervan is de Block 20/30/40. Deze kenmerken zich vooral door een vergrote spanwijdte (van 35.4 naar 39.9 meter) waardoor het vliegtuig een verlengde range heeft van 22236 km naar 22780km en een verlegde endurance van ongeveer 35 uur naar 36 uur.

In 2009 bestelde de Amerikaanse Luchtmacht 5 extra RQ-4 Global Hawks. Daarvan zijn er 2 van het Block 30 en 3 Block 40 type.

Duitsland en de Euro Hawk
In oktober 2003 besloot Duitsland om een Duitse versie van de Global Hawk aan te schaffen, genaamd: "Euro Hawk". Op 14 en 15 oktober 2003 bezocht een Amerikaanse Global Hawk van Edwards Air Force Base de Duitse vliegbasis Nordholz. Daar werd door de Amerikaanse Luchtmacht, de Duitse Luchtmacht en het Amerikaanse bedrijf Northrop Grumman testvluchten uitgevoerd voor een Duitse evaluatie. De Global Hawk werd uitgerust met elint apparatuur van de Duitse Luchtmacht. Elint staat voor Electronic Intelligence Sensor en is ontworpen door het Europese EADS. Het systeem kan doelen traceren over meer dan 500km.


Op 21 July 2011 landde de eerste Euro hawk in Duitsland. Het vliegtuig heeft een nieuw SIGINT missie systeem ontworpen door EADS Deutschland GmbH (Cassidian).
Het eerste toestel zal worden geleverd halverwege 2012, 4 overige toestellen tussen 2015 en 2017.

RQ-4 van de Amerikaanse Luchtmacht

RQ-4 van de Duitse Luchtmacht
Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 24 Juli 2010