World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
--> -->
Tu-22M Backfire (Rusland)

De Tu-22M Backfire is een lange afstand vliegtuig ontwikkeld door het Russische Tupolev ontwerp bureau voor conventionele aanvallen, anti-schip, verkenning en nucleaire aanvalsmissies.
De T-22M kan worden uitgerust met lucht-grond raketten en was ontwikkeld voor aanvallen in Europa, Azië en intercontinentale missies tegen de Verenigde Staten. Het vliegtuig is ontwikkeld op basis van de Tu-22 bommenwerper.
Koude Oorlog
Deze supersonische Sovjet bommenwerper werd in 1971 aangeduid als backfire en is in staat om in de lucht te worden bijgetankt door een tanker vliegtuig. Het werd een van de belangrijkste onderwerpen voor Amerikaanse inlichtingendiensten of het een bommenwerper, aanvalsvliegtuig of intercontinentaal aanvalsvliegtuig was. Belangrijke informatie was de maximale vliegafstand van het vliegtuig.
Tupolev hanteerde een actieradius van 2200 km bij vorige backfire modellen. Het Amerikaanse defensie Inlichtingen Agentschap noteerde eerst een bereik zonder bijtanken van ongeveer 5000Km. Maar volgens de Amerikaanse Inlichtingen dienst CIA zou de backfire een bereik hebben tussen de 3360 en 3960 km. Het Amerikaanse inlichtingen community stelde dat de Tu-22M geen bedreiging was voor de VS. Maar later kwam de Amerikaanse luchtmacht dat het wel kan worden gebruikt voor enkel weg intercontinentale missies tegen de Verenigde Staten.
 

Tu-22M3

De Tu-22M op de foto is een Tu-22M3 (de laatste versie van de Tu-22s) met enkele eigenschappen zoals: de eerste test vlucht was op 20 juni 1977 (Russische Luchtmacht) en kwam operationeel in 1983. De maximale vliegafstand was 6800km, met een maximale snelheid van 2300km/h en een wapenload van 2x die van de Tu-22M2. Hij kan worden uitgerust met zoal: Kh-22 kruisraketten, Kh-15 (AS-16) korte afstandsraketten and de mogelijkheid tot het dragen van een nucleaire bom. De bemanning bestaat uit 4.


Oekraïne
Toen Oekraïne onafhankelijk werd van de Sovjet Unie had het de beschikking over 55 (voormalige Sovjet) Tu-22M2s en Tu-22M3s maar deze zijn allen uit dienst genomen en/of vernietigd tussen 2001 en 2006.Tu-22M Rusland Tu-22M Rusland Tu-22M Rusland
Tu-22M3 Oekraïne    
   
   


Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 11 September 2011