World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
--> -->
F-101 Voodoo

De F-101 Voodoo is ontwikkeld in 1954 door McDonnell. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het vliegtuig een langeafstand bommenwerper en onderscheppingsjager voor de US Strategic Air Command moest worden maar doordat er gelijktijdig ook werd gewerkt aan hoge-afstands bommenwerpers en en escorte straaljagers werd dit overbodig en kwam hij terecht bij de US Tactical Air Command.
Algemeen
De F-101 is in twee types gebouwd: als een lucht-verdediger en als een verkenningsvliegtuig. Er zijn ruim 800 vliegtuigen gebouwd voor de US Air Force en de meest gebruikte versie was de F-101B onderscheppingsjager die een crew had van een vlieger en een radarofficier.
 

Missies
Bij de verkenningsjagers was Amerika de eerste die de beschikking had over supersonische foto-verkenningsvliegtuigen (RF-101A en RF-101C). Deze zijn ingezet tijdens de Cuba crisis en in 1960 in Zuid-Oost Azië.

Technisch
Het vliegtuig kon maximaal 1100 mijl/h vliegen en had een bewapening van onder andere GAR 2A geleide raketten. De prijs van 1 vliegtuig was destijds 1.8 miljoen dollar.

USAF F-101B
   
   
USAF RF-101C
Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 1 April 2018