World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
Militaire helikopters--> -->
SH-3 / S-61 Sea king

De SH-3 / S-61 Sea King is ontworpen door het Amerikaanse bedrijf Sikorksy. Daarnaast is de SH-3 in licentie gefabriceerd door het Britse Westland. Een andere versie is de CH-124 gemaakt door Sikorsky en United Aircraft of Canada voor de Canadese Marine.


Gebruikers
De SH-3/S-61 Sea king is / was in gebruik bij onder andere:

1. Australië
2. België
3. Brazilië
4. Canada
5. Groot-Brittannië
6. Verenigde Staten

1. Australië
De Australische Marine beschikt sinds 1975 over zeven Westland Sea King Mk 50A helikopters die zijn ingedeeld bij het 817e squadron. De helikopters worden gebruikt:
- voor het verplaatsen van personen en bevoorrading tussen schepen en van schepen naar wal.
- voor SAR missies
- het detecteren en rapporteren van vijandelijke schepen
- torpedo en diepte gebieden leveren
- transport voor de landmacht bij een verplaatsing van landstrijdkrachten van zee naar land.

 

2. België
In België wordt de Sea King gebruikt voor redding bij ongeval in de burgerluchtvaart of een militaire luchtvaartongeval boven België en Luxemburg. Andere werkzaamheden zijn: drenkelingen op halen, brandwondenpatiënten te vervoeren, schepen in moeilijkheden bij te staan, vermisten op te sporen en bewakingsopdrachten van de kustlijn.


3. Brazilië
De Braziliaanse Marine beschikt over 3 SH-3 Sea Kings.


4. Canada
De Canadese Marine heeft 41 SH-3 Sea Kings gekocht die in in Canada werden geassembleerd. De Sea King die werd aangeduid als CH-124 is sinds 1963 in dienst bij de Marine. De Sea King zal worden vervangen door de nieuwe SIkorsky H-92 die lokaal wordt aangeduid als CH-148 Cyclone.

De Canadese Sea Kings kunnen onder andere worden uitgerust met een FLIR sensor die voorop de neus wordt gemonteerd. Anders dan normaal zijn de Sea Kings uitgerust met een motor inlaat bescherming.

CH-148 Cyclone

5. Groot-Brittannië
De Britse Marine beschikt over Sea King Airborne Surveillance and Area Control (ASaC) helikopters en Sea King Mk4 helikopters. De Britse Luchtmacht beschikt over Sea King heli's voor SAR missies.
De Sea King Mk4 helikopter is de commando versie en wordt gebruikt voor directe ondersteuning van de Britse Mariniers. De heli kan 27 troepen transporteren over een afstand van ongeveer 400 mijl. Het kan land rovers, 105mm geschut en luchtverdedigingsraketsystemen transporteren. De Mk4 heeft verdedigingsapparatuur voor het detecteren van vijandelijke vliegtuigen, raketten en geschut.

De eerste Sea King helikopters van de Britse Luchtmacht (RAF) kwamen in september 1977 in dienst. De Sea Kings zijn ontwikkeld door Westland als een Europese versie van de oorspronkelijk Amerikaanse Sikorsky H-3. De RAF beschikt over 15 Sea king helikopters waarvan er 6 in 1992 zijn gemoderniceerd tot Sea King Mark 3A om de taken van de Wessexes helikopters over te nemen.

De Sea King helikopters van de Britse Marine worden geüpdate door Agusta-Westland, BAE Systems en Thales UK. Deze update voorziet de Sea King helikopters met meer mogelijkheden voor ondersteuning.

6. Verenigde Staten

SH-3 Sea King
Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 13 Oktober 2013