World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 700 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Wapensystemen Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
Luchtvaarttechnologie--> Flaps
Flaps

Flaps zijn gemonteerd bij vrijwel elk vliegtuig. Ze worden voornamelijk toegepast aan de achterzijde (trailing edge) van een vleugel en zorgen voor een toename van lift. Normaliteit worden de flaps gebruikt om bij de take-off een grote lift te hebben en bij de landing om een grotere weerstand te veroorzaken. Flaps kunnen ook aan de voorkant van de vleugel (leading edge) worden gemonteerd zoals bij de Boeing 777 die een krueger flap heeft aan beide vleugels nabij de wortel van de vleugel.

Er bestaan verschillende soorten flaps zoals de: pain flap, splitted flap, slotted flap en de fowler flap. Aan de leading edge worden krueger flap en de variable camber flap voornamelijk gebruikt.
Slotted flaps kunnen worden uitgevoerd in dubbel slottel of trippel slotted. Bij slotted flaps blijkt de grenslaag langer aanliggen. Meer slots resulteert ook in meer gewicht waarom men meestal niet verder gaat dan 3-slotted flaps.
 

Flaps uitslaan geeft echter een verslechtering van de prestaties van het vliegtuig (Vx en Vy) bij de takeoff. Komen we in een all-engine flame out kunnen we beter zonder flaps vliegen dan met. Ook hierbij geeft flaps uit een verslechtering van de vliegeigenschappen (blijf dus vliegen bij ( Cl/Cd )max.
Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 6 Augustus 2010